Recepti

Krem juha od bundeve s mariniranim gljivama

Kremasta juha od bundeve s mariniranim gljivama savršen je jesenji obrok koji spaja bogatstvo okusa i tekstura. Slatkoća bundeve u ovoj kremastoj juhi kombinira se s pikantnim mariniranim gljivama, stvarajući balans između nježnosti i hrskavosti. Ova juha je hranjiva, puna vitamina i minerala, a zahvaljujući gljivama, dobiva dubok, umami okus koji ju čini još posebnijom. Idealna za hladne dane, pruža osjećaj ugode i topline u svakom zalogaju.

Marinirane gljive

  • 1 šalica narezanih gljiva po izboru (šampinjoni, vrganji, shitake..)
  • 2 žlica tamarija
  • 2 žlica maslinovog ulja

Narezane gljive pomiješati s maslinovim uljem i tamarijem i staviti u dehidrator na 45°C oko 30 minuta dok ne omekšaju.

Juha:

  • 4 šalice butternut bundeve narezane na kockice
  • 4 žlice maslinovog ulja
  • 1/4 šalice indijskih oraščića (namočenih 1h)
  • 2 šalice cherry rajčica
  • 1 žlica jabučnog octa
  • 1 šalica biljnog mlijeka po izboru
  • 1 šalica vruće vode
  • 1-2 češnja češnjaka
  • 1 kockica svježeg đumbira
  • prstohvat kumina
  • sol, papar

Sve sastojke za juhu blendajte u blenderu na visokoj brzini dok ne postane kremasta i jednolična.

Servirajte s mariniranim gljivama i svježim nasjeckanim peršinom.

Marinirane gljive savršeno nadopunjuju kremastu juhu od butternut bundeve, dodajući joj dubok, umami okus i laganu hrskavost. Tamarij i maslinovo ulje u marinadi poboljšavaju okus gljiva, dok indijski oraščići i biljno mlijeko stvaraju bogatu i kremastu teksturu juhe. Ovaj spoj zdravih sastojaka, začina i tekstura čini juhu izuzetno hranjivom i ukusnom, savršenom za hladnije dane. Poslužena s mariniranim gljivama, juha postaje pravo jelo za uživanje u svakoj žlici.

Butternut bundeva, osim što je bogata vitaminima A i C, ima blag okus koji se savršeno slaže s mariniranim gljivama. Kombinacija tamarija i maslinovog ulja u marinadi dodaje duboki umami okus gljivama, čineći juhu složenijom i punijom. Također, korištenje indijskih oraščića u receptu doprinosi kremastoj teksturi juhe, a jabučni ocat i začini poput kumina donose zanimljiv kontrast koji podiže cijeli okusni profil.