Kremasta juha od bundeve s mariniranim gljivama savršen je jesenji obrok koji spaja bogatstvo okusa i tekstura. Slatkoća bundeve u ovoj kremastoj juhi kombinira se s pikantnim mariniranim gljivama, stvarajući balans između nježnosti i hrskavosti. Ova juha je hranjiva, puna vitamina i minerala, a zahvaljujući gljivama, dobiva dubok, umami okus koji ju čini još posebnijom. Idealna za hladne dane, pruža osjećaj ugode i topline u svakom zalogaju.
Marinirane gljive
- 1 šalica narezanih gljiva po izboru (šampinjoni, vrganji, shitake..)
- 2 žlica tamarija
- 2 žlica maslinovog ulja
Narezane gljive pomiješati s maslinovim uljem i tamarijem i staviti u dehidrator na 45°C oko 30 minuta dok ne omekšaju.
Juha:
- 4 šalice butternut bundeve narezane na kockice
- 4 žlice maslinovog ulja
- 1/4 šalice indijskih oraščića (namočenih 1h)
- 2 šalice cherry rajčica
- 1 žlica jabučnog octa
- 1 šalica biljnog mlijeka po izboru
- 1 šalica vruće vode
- 1-2 češnja češnjaka
- 1 kockica svježeg đumbira
- prstohvat kumina
- sol, papar
Sve sastojke za juhu blendajte u blenderu na visokoj brzini dok ne postane kremasta i jednolična.
Servirajte s mariniranim gljivama i svježim nasjeckanim peršinom.
Marinirane gljive savršeno nadopunjuju kremastu juhu od butternut bundeve, dodajući joj dubok, umami okus i laganu hrskavost. Tamarij i maslinovo ulje u marinadi poboljšavaju okus gljiva, dok indijski oraščići i biljno mlijeko stvaraju bogatu i kremastu teksturu juhe. Ovaj spoj zdravih sastojaka, začina i tekstura čini juhu izuzetno hranjivom i ukusnom, savršenom za hladnije dane. Poslužena s mariniranim gljivama, juha postaje pravo jelo za uživanje u svakoj žlici.
Butternut bundeva, osim što je bogata vitaminima A i C, ima blag okus koji se savršeno slaže s mariniranim gljivama. Kombinacija tamarija i maslinovog ulja u marinadi dodaje duboki umami okus gljivama, čineći juhu složenijom i punijom. Također, korištenje indijskih oraščića u receptu doprinosi kremastoj teksturi juhe, a jabučni ocat i začini poput kumina donose zanimljiv kontrast koji podiže cijeli okusni profil.