Sirovi veganski cheesecake od limuna je savršen spoj zdravlja i okusa. Ovaj desert, koji ne zahtijeva pečenje, pravi je hit među ljubiteljima sirove hrane, veganske prehrane i svih onih koji žele uživati u slasticama bez mliječnih proizvoda i rafiniranih šećera. Kremasta tekstura i osvježavajući limunov okus čine ga laganim i ukusnim, idealnim za ljetne dane ili kao zdraviji izbor za posebne prilike.
Što ga čini još posebnijim je činjenica da se sastojci poput indijskih oraščića, datulja i kokosovog ulja ne samo da odlično slažu u okusu, već i nude brojne nutritivne prednosti. Bez pečenja, s minimalnim korištenjem topline, ovaj cheesecake zadržava sve svoje hranjive tvari, vitamine i enzime, pružajući vam desert koji je istovremeno ukusan i zdrav. Bez obzira na to jeste li vegan, slijedite sirovu prehranu, ili jednostavno tražite zdravu alternativu, sirovi veganski cheesecake od limuna bit će vaš omiljeni desert!
U nastavku Vam donosimo recept kako ga možete napraviti. Ono što Vam je potrebno:
Sastojci za podlogu:
·30 g kokosovog ulja
·100 g blanširanih badema
·100 g svježih datulja
Sastojci za kremu:
·300 g indijskih oraščića
·2 i 1/2 žlice agava sirupa
·50 g kokosovog ulja
·150 ml bademovog mlijeka
·2 limuna (korica i sok)
Priprema:
Indijske oraščiće prelijte vrućom vodom i ostavite da se namaču 1 sat.
U međuvremenu pripremite podlogu – sve sastojke miksajte u multipraktiku dok se dobro ne povežu i smjesa ne postane ljepljiva na dodir.
Kalup promjera 23 cm premažite kokosovim uljem i ravnomjerno utisnite smjesu za podlogu pa stavite na 30 minuta u hladnjak da se stisne.
Limunima naribajte koricu (sačuvajte 1/4 za dekoraciju) i iscijedite sok.
Indijske oraščiće ocijedite i blendajte zajedno s ostalim sastojcima do potpuno glatke teksture.
Smjesu ravnomjerno rasporedite na podlogu i stavite u hladnjak na 2 sata.
Prije serviranja posipajte ostatak naribane limunove korice.
Evo nekoliko zanimljivosti o raw vegan cheesecakeu (sirovoj veganskoj torti) koje možda niste znali:
- Zamjena za tradicionalne sastojke:
- Sirovi vegan cheesecake je popularna alternativa klasičnoj torti od sira jer ne sadrži nikakve životinjske proizvode. Umjesto kremastog sira, koristi se indijske oraščiće koji, kada se namače i blendaju, daju sličnu teksturu. Za zaslađivače često se koriste prirodni zaslađivači poput datulja, javorovog sirupa ili agave.
- Bez pečenja:
- Najveća prednost sirove veganske torte je to što se ne peče. Sastojci ostaju u svom prirodnom obliku, čime se čuvaju hranjive tvari, vitamini i enzimi koji bi se inače uništili na visokim temperaturama. To znači da je ovaj kolač bogatiji hranjivim tvarima u usporedbi s tradicionalnim kolačima.
- Kreativnost u okusima:
- Iako je klasičan okus limuna vrlo popularan za sirove veganske torte, ovaj kolač može se prilagoditi na mnogo načina. Osim limuna, mogu se dodati okusi poput vanilije, jagode, borovnice, manga, čokolade ili čak lavande, što čini sirovi cheesecake izuzetno svestranim.
- Sastojci bogati zdravljem:
- Sirovi veganski cheesecake obično sadrži zdrave masti iz orašastih plodova i kokosovog ulja, kao i vlakna iz datulja i oraščića. To ga čini hranjivim desertom koji podržava energiju i zdravlje srca. Također, budući da je bez rafiniranog šećera, idealan je za ljude koji traže zdravu alternativu za tradicionalne kolače.
- Popularnost u raw food i veganskoj zajednici:
- Sirovi cheesecake postao je vrlo popularan u raw food i veganskim zajednicama zbog svojih brojnih prednosti – od zdravih sastojaka do lakoće pripreme. Često se nudi na veganskim festivalima, u raw restoranima i kao alternativa tradicionalnim slasticama.
- Kolač bez laktoze:
- Budući da ne sadrži mliječne proizvode, ovaj cheesecake je prirodno bez laktoze, pa je odlična opcija za osobe koje imaju intoleranciju na laktozu ili one koji slijede biljnu prehranu.
- Kultura sirove hrane:
- Sirovi kolači poput ovog od limuna postali su simbol pokreta sirove hrane, koji se temelji na konzumaciji neprerađene i nepohane hrane, vjerujući da je to najzdraviji način prehrane. Sirovi cheesecakes postali su ikona ovog pokreta jer nude okus bez kompromisa u zdravlju.
- Svestranost u prezentaciji:
- Iako je sirovi cheesecake jednostavan za pripremu, može izgledati vrlo elegantno na stolu. Možeš ga ukrasiti sa svježim voćem, orašastim plodovima, cimetom ili čak jestivim cvijećem za sofisticirani izgled, savršeno za posebne prigode.
Raw vegan cheesecake od limuna je zdrav, ukusan, a može biti i vrlo elegantan desert koji odgovara mnogim dijetama i prehrambenim preferencijama.
Za sirovi veganski cheesecake od limuna, savršen napitak bi trebao biti lagan, osvježavajuć i ne previše sladak, kako bi komplementirao kremasti i citrusni okus torte. Predlažemo Vam sok naranče i ananasa.
Sok od naranče i ananasa možete pripremiti u sokovniku Kuvings, postupak je jednostavan i brz. Evo kako možete pripremiti osvježavajući sok:
Sastojci:
- 2 naranče
- 1/2 svježeg ananasa
- 1 limun (po želji, za dodatnu kiselost)
Upute:
- Priprema voća:
- Oguli naranče i limun (ako ga koristiš), pazeći da ukloniš sve sjemenke.
- Ananas oguli i ukloni tvrdu vanjsku koru. Isecite ga na manje komade kako bi lakše prošao kroz sokovnik.
- Priprema u Sokovnik Kuvings:
- Prvo stavi naranče i limun u sokovnik.
- Zatim dodaj ananas. Ako je potrebno, možeš mijenjati redoslijed, ali obično je najbolje početi s voćem koje ima više soka (naranče) kako bi pomoglo izvući sok iz ananasa.
- Iscijedi sok:
- Uključi sokovnik i polako ubacuj komade voća. Kuvings sokovnici treba samo nekoliko sekundi da izvuče sav sok, a budući da koristi nisku brzinu, sok će zadržati većinu hranjivih tvari.
- Posluživanje:
- Sok izlazi hladan, svjež i pun vitamina C. Posluži odmah za najbolji okus i nutritivne benefite.
Savjeti:
- Ako voliš hladniji sok, možeš dodati nekoliko kockica leda prije posluživanja.
- Ovaj sok je bogat vitaminom C, odličan je za jačanje imuniteta i savršeno se slaže uz tvoj sirovi veganski cheesecake od limuna!
- Na kraju Vam ostaje samo uživati u cheesecaku i osvježavajućem napitku.