Sok od jabuke poboljšava memoriju!

Jabuka je dokazano zdrava namirnica pa pojedemo li dvije jabuke dnevno, učinili smo mnogo za očuvanje svog zdravlja.

Jabuka koja je, kako mnogi vjeruju, na naš jelovnik stigla ravno iz raja nije samo simbol grijeha, požude i ljubavi, već i vječne mladosti. Prema keltskoj predaji ona ima čudotvorna svojstva pa onaj tko uspije pojesti jabuku iz čarobnog vrta ne samo da više nikad neće biti ni gladan ni žedan, ni bolestan nego nikad neće ni ostarjeti. Naravno, u svakoj bajci, pa tako i u ovoj, ima i istine. Jabuka je zahvaljujući svojim sastojcima zaista jako zdrava namirnica. Iako jabukama ne možemo izliječiti ni jednu bolest, njihovim svakodnevnim konzumiranjem možemo spriječiti pojavu mnogih zdravstvenih poteškoća i oboljenja. Zaista, u skladu sa starom engleskom narodnom poslovicom “An apple a day keeps the doctor away”, pojedemo li jabuku ili još bolje dvije velike jabuke dnevno, učinit ćemo mnogo za očuvanje našeg zdravlja. Zahvaljujući velikom udjelu ugljikohidrata, posebno fruktozi i glukozi, jabuka opskrbljuje organizam energijom te sprječava umor i gubitak koncentracije.

Jabuka je naime pravo malo blago sastojaka koji pozitivno utječu na naš organizam. Ovisno o sorti, 100 g jabuke sadrži otprilike 85 g vode, 10,9 g ugljikohidrata te 3 g dijetalnih vlakana. U jabuci ima i do 40 mg vitamina C, potom vitamina A, E, B1, B2, B6 te beta-karotena. Ona sadrži i minerale, mnogo kalija (100 do 180 mg) te kalcij, fosfor, magnezij i željezo.

Konzumiranje jabuka i jabučnog soka, naravno uz uravnoteženu prehranu, može zaštiti mozak od oksidativnog stresa.

Sok od jabuke može zaštititi od propadanja ćelije u mozgu odgovorne za memoriju, odnosno smanjiti gubitak pamćenja koji se veže uz starenje, zaključak je istraživanja stručnjaka s Univerisity of Massachusetts provedenog na laboratorijskim miševima. Stručnjaci vjeruju da su dobiveni rezultati direktno povezani s bogatstvom antioksidativnih sastojaka kojih ima u koncentriranom soku od jabuke.

Ova studija zapravo je samo jedna u nizu koja pokazuje da svakodnevno konzumiranje jabuka i soka od jabuka, naravno uz uravnoteženu prehranu (bogatu antioksidansima), može zaštititi mozak od oksidativnog stresa.

Iako su potrebne daljnje studije koje će potvrditi djelotvornost soka od jabuke na gubitak pamćenja kod ljudi, neka prijašnja istraživanja već su dokazala da voće i povrće djeluje preventivno protiv starenja moždanih ćelija. Određena klinička istraživanja pokazala su i to da su ljudi koji konzumiraju puno voća i povrća manje skloni propadanju ćelija odgovornih za kognitivne funkcije, uključujući i Alzheimerovu bolest.

Sok od mrkve i jabuke:
Sastojci za jednu osobu
100 ml soka od mrkve
100 ml soka od jabuke
2 žlice narančina soka
Priprema:

U sokovniku pripremite sok od mrkve i jabuke.
Iscijeđenom soku dodajte narančin sok.

Leave Comment