Napitci za vitalnost u sokovima

Sokovi od sočnih plodova voća, povrća i raznovrsnih žitarica, koje možete napraviti i sami, osigurat će Vam dovoljan unos vitamina, minerala i drugih korisnih tvari, a uz to će Vam unaprijediti i očuvati zdravlje.

Ljudsko tijelo

Ljudsko tijelo se sastoji od oko 70% vode u kojoj se odvija najveći broj kemijskih procesa i stoga je veoma važno koliko i kakvu tekućinu svakodnevno unosimo u organizam. Nažalost, u današnje vrijeme velik broj ljudi rado konzumira napitke koji, ne samo što nisu korisni, već ometaju normalan rad organizma, povećavaju tjelesnu težinu i izazivaju različite zdravstvene tegobe. Na samom vrhu crne liste štetnih i nezdravih pića su alkohol i crna kafa, ukoliko se konzumiraju u većim količinama, izazivaju ovisnost. Odmah slijede gazirani sokovi, kao i oni sa šećerom i dodacima kao što su konzervansi i umjetne boje. Prirodni napitci na bazi ljekovitog bilja, povrća, voća i žitarica, koje sami možete pripremiti, osigurat će organizmu vitamine, minerale i druge korisne tvari. Ovi napitci štite organizam od bolesti, pomažu u održavanju normalne tjelesne težine i opskrbljuju tijelo neophodnom snagom i energijom.

Sokovi od voća i povrća

Sokovi od voća i povrća odlično su osvježenje, a pri tom su pravo bogatstvo vitamina i minerala. Čiste krvne žile, jačaju i pomlađuju organizam, normaliziraju pH vrijednost krvi, uklanjaju umor, poboljšavaju rad jetre, bubrega i drugih probavnih organa. Da bi se u potpunosti iskoristili sve dobrobiti ovih napitaka važno je da se pripremaju od zdravih i svježih plodova, po mogućnosti organski uzgojenih i da se piju odmah nakon cijeđenja. Ukratko, sok od grejpa, na primjer, spriječava nastajanje artritisa i artroze, sok od mrkve ublažava očne infekcije, a pomješan sa sokom cvekle i crne rotkve liječi slabokrvnost. Sok od zelja ublažava želčane tegobe i oboljenja dvanaesterca, dok ocijeđeni limun jača imunitet.

Hranjivi napitci od proklijalih žitarica

Žitarice, kao npr. pšenica, raž, zob, izuzetno su hranljive i ljekovite. Napitci spravljeni od njih mogu poslužiti kao zamjena za obrok jer sadrže bjelančevine, složene ugljikohidrate, vitamine, minerale. Naročito se preporučuju osobama koje se oporavljaju od neke teške bolesti, kao i osobama koje žele povećati ili smanjiti tjelesnu težinu.

Leave Comment