Pravo bademovo mlijeko

Bademovo mlijeko

Sastojci: 100 g neoljuštenih badema, po mogućnosti domaćih, 1 L vode

Priprema badema na dva načina:

  • brzi način – blanširanje
    Bademe prelijemo kipućom vodom, ostavimo pola minute, vrlo kratko isperemo pod hladnom vodom i rukom istrljamo još vruće bademe da sve ljuske otpadnu, isperemo.
  • kvalitetniji način – namakanje preko noći
    Bademe namočimo u vodi preko noći, namakanje deaktivira lagano toksične enzime iz opne – inhibitore probave, dobro namočene bademe nije potrebno ljuštiti – sokovnik VerVita odvaja ljuske, namočene bademe isperemo a vodu od namakanja bacamo. Više o namakanju badema na: http://www.buzzle.com/articles/benefits-of-soaking-almonds-in-water.html

Izrada mlijeka od pripremljenih badema:
Namočene ili blanširane bademe dodajemo postepeno u sokovnik jednom rukom dok drugom rukom polagano ulijevamo vodu. Pazimo da proces ne bude prebrz. Ako želimo toplo mlijeko, neka voda bude topla.
U posudi dobivamo čisto, svježe, zdravo, hranjivo i lako probavljivo bademovo mlijeko s mnogo organskih minerala, i neophodnih esencijalnih masnih kiselina. Po potrebi može se procijediti u situ ili u Squeeze&Sprout vrećici, može se čuvati do 24-48 h u hladnjaku. Pije se ili upotrebljava hladno, eventualno lagano podgrijano – ne kuha se!

Sokovnik treba rastaviti i oprati nakon izrade ovog mlijeka, a svakodnevna izrada mlijeka od namočenih, omekšalih badema nije problem za sokovnik. Bademovo brašno koje izlazi na otvor za pulpu upotrebljivo je u raznim receptima, pudinzima ili sirovim kolačićima.
Kad sokovnik iskoristi sve od badema, i kad tijelo iskoristi sve što sokovnik ovako preradi, može se reći da je ovaj proces izrazito efikasan. Dvije šake badema mogu dati tijelu više benifita i gradivnih elemenata nego pun tanjir visoko prerađene, davno rafinirane, konzervirane i na kraju “svježe” termički obrađene hrane s kojom se probavni trakt muči i do dva dana kako bi razlučio korisno od toksičnog.

Leave Comment