Savjet za izradu sokova

Savjet za izradu sokova

 

Izotonični napitak - vodom razrijeđeni sok

 

Preporučuje se tokom i nakon izrade soka uliti u sokovnik otprilike 1/3 vode u odnosu na iscijeđeni sok, kako bi se isprali preostali vrijedni sastojci iz sokovnika i dobio izotonični napitak.

Izotonični napitci imaju jednak osmotski tlak kao i  krv, zbog čega su idelani za brzu nadoknadu izgubljene tekućine, a krvotok s lakoćom upija više tekućine i hranjivih tvari iz takvog soka.

Ovakvi napitci osiguravaju neophodne elektrolite koji se gube znojenjem i odlično nadoknađuju energiju (važno za sportaše koji piju samo izotonične napitke).

Organizam ih najpotpunije prihvaća, najbolji su za utažiti i glad i žeđ.

 

Svježe iscijeđeni, čisti (nerazrjeđeni) sokovi od voća i povrća pripadaju skupini hipertoničnih napitaka. Imaju...

 
Terapija destiliranom vodom

Terapija destiliranom vodom

Praktični savjeti i upute kako se liječiti destiliranom vodom

autor:dr. Otoman Hanish (iz knjige The Distilled Water Cure, tiskane 1946.)

 

Često se krv onečisti te se mora pročistiti. Samo je jedan način 'pranja' krvi - pomoću mrtve vode, nerazrijeđene vode, destilirane vode koja ne sadrži nikakve životne organizme, kemikalije ili slične tvari. To mora biti mrtva voda tj. voda kondenzirana iz pare. Destilirana voda, samom svojom težinom, vrši pritisak od 0,5 kg na minerale i kiseline koje zakrčuju krvotok; ona ih pritiskom istjeruje iz organizma. Čak i u vrlo kratkom vremenu odstranjuje značajne količine nečistoća iz krvi. Ne postoje fiksna i čvrsta pravila u vezi uzimanja tog lijeka; može se uzimati brzo ili polako, vruć ili hladan. Samom se pojedincu prepušta da odluči kako će ga uzimati, prema svojem temperamentu i...

 
Voda života

Voda života

O blagotvornom djelovanju destiliranih tekućina (urina, kišnice, sokova od sirovog voća i povrća, destilirane vode) govore drevne svjetske tradicije, a sve više o tome progovaraju i predstavnici današnje konvencionalne medicine. U ovom članku iznosimo iz različitih izvora sabrana razmišljanja i saznanja suvremenih istraživača, kao i djelić drevnih znanja o gore spomenutim „vodama života”.

Uvodne riječi iz radio-emisije ''A Fireside Chat'' with Zany Mystic

Moj gost je ANDREW NORTON WEBBER. Za Andrewov rad prvi sam put čuo od moje prijateljice i gošće Diane Luppi koja je napisala jednu od meni omiljenih knjiga ET:101, The Instruction Manual. Diana je bila slušala internetsku radio-emisiju u kojoj je Chrissy McMahon razgovarala s Andrewom Nortonom Webberom. Sva oduševljena, link je proslijedila meni. Ja sam pak bio zapanjen tim informacijama te...

 
Zašto odabrati VerVita sokovnik?

Zašto odabrati VerVita sokovnik?

1. Probudite i razigrajte svih pet čula!

Rukama dodirujemo svaki komad voća i povrća dok ga pažljivo pripremamo za izradu soka. Osluškujemo hrskavi zvuk mrkve i cikle kako pucaju po šavovima i rastvaraju svoj spremnik soka i životne energije za nas. Oči utonu u izražajnu boju koja puni čašu, i radoznalo upoznajemo tu paletu svih mogućih prirodnih boja. Miris tek iscijeđenog soka je opojan, prije kušanja se na tren prepustimo najfinijim prirodnim mirisima kruške, jabuke, jagode, mrkve, cikle... Okus gustog soka u ustima garantira potpuno zadovoljstvo.

2. Hladnim tiještenjem osigurana je vrhunska kvaliteta soka!

Hladnim tiještenjem namirnica očuvaju se svi hranjivi sastojci. Enzimi i vitamini ne uništavaju se pregrijavanjem, ne dolazi do raspršivanja u sitne kapljice što bitno usporava oksidaciju. Pripremljeni sok VerVita odlikuje dobra...

 
Prednosti hladnog prešanja

Prednosti hladnog prešanja

Visoka iskoristivost

Količina soka je maksimalna, otpada je malo i gotovo je suh. Što je namirnica skuplja, više štedite VerVita sokovnikom.

Brzo do soka sporim okretanjem

Minuta i pol za litru soka od naranče, jabuke, kruške, jagoda, grožđa... Tri minute za litru soka od mrkve, celera, pastrnjaka, cikle...

Životan i hranjiv sok

Proces hladnog prešanja ne uništava sastojke, boju, miris i okus soka. Sokovi zadržavaju značajan udio vitamina, minerala i enzima iz voća i povrća. Sokovi imaju izražajnu nativnu boju, posve prirodan okus i osebujan miris.

Tihi rad

Pri samo 70 okretaja u minuti, sokovnik proizvodi zvuk kao da je pokretan ručno. Pričajte s djecom dok radoznalo promatraju kako izviru sokovi najrazličitijih boja.

Lako i jednostavno samoispiranje

Litra vode, i desetak...

 
Napitci za vitalnost u sokovima

Napitci za vitalnost u sokovima

Sokovi od sočnih plodova voća, povrća i raznovrsnih žitarica, koje možete pripraviti i sami, osigurat će Vam dovoljan unos vitamina, minerala i drugih korisnih tvari, a uz to će Vam unaprijediti i očuvati zdravlje.

Ljudsko tijelo

Ljudsko tijelo se sastoji od oko 70% vode u kojoj se odvija najveći broj kemijskih procesa i stoga je veoma važno koliko i kakvu tekućinu svakodnevno unosimo u organizam. Nažalost, u današnje vrijeme velik broj ljudi rado konzumira napitke koji, ne samo što nisu korisni, već ometaju normalan rad organizma, povećavaju tjelesnu težinu i izazivaju razlicite zdravstvene tegobe. Na samom vrhu crne liste štetnih i nezdravih pića su alkohol i crna kava, ukoliko se konzumiraju u većim količinama, izazivaju ovisnost. Odmah slijede gazirani sokovi, kao i oni sa šećerom i dodacima kao što su konzervansi i umjetne boje....

 
Čaša soka za dobro jutro

Čaša soka za dobro jutro

Zašto je ujutro dobro dan započeti čašom svježeg voćnog soka? Doručak je odavno prepoznat kao najvažniji dnevni obrok. Ipak da li ga se uistinu tako i tretira? Uglavnom ne.

Je li Vam poznat osjećaj kad ste se ujutro probudili umorni, bezvoljni pa čak i neraspoloženi? Dobar doručak može Vam osigurati energiju potrebnu za sve aktivnosti koje će dan donijeti. Redovito konzumiranje doručka može poboljšati Vaše sveukupno zdravlje osiguravajući organizmu vrijedne nutrijente. Preskakanje doručka znači nepotrebno gladovanje organizma minimalo 16 sati, a hrana je organizmu kao i gorivo automobilu, neophodna da bi pravilno funkcionirao. Utvrđeno je da osobe koje ne preskaču doručak s lakoćom osiguravaju nutritivne dnevne potrebe organizma. Jednako tako, brojne studije su pokazale da su osobe koje redovito konzumiraju kvalitetan jutarnji obrok, mnogo aktivnije...

 
Špinat za zdrav proljetni sok

Špinat za zdrav proljetni sok

Špinat je u svijetu proslavio popularni Popaj, junak crtanih filmova, koji je uz pomoć špinata pobjeđivao svoje najljuće protivnike. U našim primorskim krajevima špinat ima stoljetnu tradiciju u uzgoju kao i u samoj uporabi. U Francuskoj špinat nazivaju metla želuca.

To povrće djeluje kao stimulator rada jetre, mokraćnih organa i probavnih organa te je nezaobilazan u dijetoterapijama.

Špinat sadrži veliki postotak željeza, što je važno za čovjeka jer utječe na stvaranje i obnavljanje krvnih tjelešaca. U špinatu su pronađeni i saponini te sekretin, tvari koje potiču rad žlijezda, izmjenu tvari, a djeluju i na lakšu probavljivost i brže primanje vrijednih sastojaka. Kod dojenčadi i djece preporuča se konzumacija špinata s mlijekom, što je dobro za rast zahvaljujući velikoj količini karotina.

Špinat potiče i izlučivanje...

 
Jagode su izvor prehrambenih vlakana

Jagode su izvor prehrambenih vlakana

Jagode su prvo voće koje dozrijeva u proljeće, a osam jagoda osigurat će 140% preporučenog dnevnog unosa vitamina C za djecu.

Energetska i nutritivna vrijednost:

Prema piramidi pravilne prehrane, preporučuje se uzimati 2–4 obroka voća na dan. Kao jedinica obroka uzima se 8 jagoda srednje veličine, što iznosi približno 150 g. Energetska vrijednost po jedinici obroka je 50 kcal.

Jagode su odličan izvor folata (jedan obrok jagoda osigurava 20% preporučenih dnevnih potreba) i vitamina C (jedan obrok jagoda osigurava 140% preporučenih dnevnih potreba), a sadrže i biljne fenole koji, zajedno s antioksidansima, smanjuju rizik od karcinoma i srčanih oboljenja.

Dobar su izvor prehrambenih vlakana – jednim obrokom osiguravaju 16% preporučenih dnevnih potreba. Prehrambena vlakna djeluju blagotvorno na probavni sustav, snižavaju kolesterol...

 
Cikla smanjuje visoki krvni tlak

Cikla smanjuje visoki krvni tlak

Kada se osjećate down, vrijeme je da si priuštite veliku dozu prirodnih vitamina iz svježe iscijeđenih sokova! Privlačno šarena čaša osvježavajućeg napitka od cikle, mrkve i limuna djelovat će na vašu ljepotu i iznutra i izvana!

Cikla je idealno povrće koje se može koristiti preko cijele godine. Bogata je bjelančevinama, mastima i ugljikohidratima. Sadrži gotovo sve, u prehrani važne mineralne sastojke, kao i niz mikroelemenata. Treba napomenuti, da sadrži i stanovitu količinu kobalta, koji sudjeluje u stvaranju vitamina B12, a koji se inače nalazi samo u namirnicama životinjskog podrijetla, što je vrlo važno za vegetarijance. Zbog toga je cikla jedan od najboljih prirodnih lijekova kod anemije i slabokrvnosti. Betanin svrstava ciklu među lijekove za učvršćenje krvnih žila, regulaciju krvnog tlaka i smanjenje holesterola. Povoljno djeluje i kod...

 
 1 2 >